Młynki elektryczne posiadają w swojej budowie specjalny mechanizm mielący, który jest uruchamiany za pomocą wymiennych baterii. Pozwalają na szybkie i sprawne rozdrobnienie nawet twardych ziaren pieprzu czy ziela angielskiego. Szczególnie przydatne są podczas gotowania sporych ilości potraw jednocześnie, co pozwala skutecznie skrócić czas pracy. Ich działanie rozpoczyna się tuż po naciśnięciu przycisku, bez konieczności wykonywania żadnych ruchów nadgarstka.
Młynki mechaniczne często posiadają ciekawe wzory, które sprawiają, że są dodatkową ozdobą kuchni czy stołu. W kuchni, gdzie dominuje klasyczny wygląd, świetnie będą pasować drewniane młynki do soli i pieprzu, natomiast do nowoczesnych wnętrz szczególnie dobrze wkomponują się modele wykonane ze stali lub z modnej ceramiki. Młynki elektryczne do soli i pieprzu często posiadają dodatkową funkcję, jaką jest regulacja mielenia ziaren. W zależności od preferencji można zmieniać wielkość otrzymanych przypraw, co pozwala jeszcze bardziej dopasować je do potrawy i własnych preferencji.
Młynki do soli i pieprzu, które obsługiwane są za pomocą przekręcania, nazywamy ręcznymi. Działają poprzez kręcenie korbką, napędza ona ostrza. Następnie ziarna wsypane do jego wnętrza zostają dokładnie zmielone dzięki zainstalowanym nożom u dołu urządzenia. Efekt pracy w tym modelu jest dokładnie ten sam, lecz wymaga nieco więcej pracy, a przede wszystkich użycia obu rąk do jego uruchomienia.
Mechanizm stalowy, który napędza pracę młynków do soli i pieprzu działa nieco głośniej od ceramicznego. Jego atutem jest odporność na występowanie korozji oraz najwyższa jakość noży, które przed długi okres użytkowania nie wymagają ostrzenia.
Młynki elektryczne do soli i pieprzu oraz ręczne są ciekawym dodatkiem kuchennym. Oprócz walorów estetycznych, dzięki ich używaniu, potrawy zyskują lepszy smak oraz aromat. Wysokiej klasy urządzenie będzie odporne na uszkodzenia i zostanie w kuchni przez wiele lat.